Emeklilik planlaması nedir sorusuna emeklilik gelir hedeflerini ve bu hedeflere ulaşmak için gereklilikleri belirleyen planlama şeklinde cevap verilmektedir. Bu planlama ile birlikte gelir kaynakları belirlenmekte, giderler hesaplanmakta, tasarruflar ölçülmekte ve riskler yönetilmektedir. Dolayısıyla bu planlamaya başlamak isteyen kişiler hangi yaşta olursa olsun başlamaktadır.
Planlamanın erken yapılması çok daha iyi sonuçlar doğurmaktadır. Güvenli ve iyi bir emeklilik planı konusunda bu planlamanın yapılması gerekmektedir. Yatırım fonları gibi çeşitli kavramları da anlamak böylelikle mümkün sayılmaktadır. Planlamanın yararı oldukça farklı şekilde sıralanmaktadır.
Bütün olarak ele alınacak olursa finansal kararları emeklilik planı içermemektedir. Ancak bu planlama hayatın farklı dönemlerinde yapılmaktadır. Emeklilik planı içerisinde gelir giderler, finansal hedefler ve yatırımlar bulunmaktadır. Böylelikle yaşlılık dönemi de çok daha rahat geçmektedir.
Emeklilik Planlaması Nedir ve Bu Planlama Nasıl Yapılır?
Emekli olmak isteyen veya emekli olan kişiler bu planlamaya ihtiyaç duymaktadır. Emeklilik planlamasının doğru adımlarla yapılması iyi bir etki alınması adına önemli olmaktadır. Gerekli olan tüm adımlar emeklilik planlaması içinde bahsedilmektedir. Dolayısıyla planlamanın nasıl yapılacağını 5 adımda şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır:
1- Emeklilik Planlamasına Ne Zaman Başlanacağı Bilinmesi Gerekmektedir.
Emekli olunacak zaman kadar planlamanın da ne zaman yapılacağı önemli görülmektedir. Bu kararı verme aşamasında finansal ve mental anlamda hazırlı olmak gerekmektedir. Emeklilik planlaması konusunda genç veya emekliyken karar almak mümkün olmaktadır. Dolayısıyla bu kararın en iyisini emekli olacak olan kişi vermektedir.
2- Emekli Olmak İçin Ne Kadar Paraya İhtiyacın Olduğu Belirlenmesi Gerekmektedir.
Emeklilik planı yapılmaya karar verildiği andan itibaren masraflar ve ihtiyaçlar iyice belirlenmektedir. Emekli olunduğunda ortalama harcama yapılacak miktar analiz edilmektedir. Kişinin kendi hayatına dair ayrıntıları ve soruların cevaplarını iyi bir şekilde vermesi gerekmektedir. Bu anlamda emeklilik planlaması için zaman kavramını iyi anlamak gerekmektedir.
3- Finansal Hedeflere Öncelik Verilmesi Gerekmektedir.
Finansal hedefler konusunda borç ödemek veya acil durum fonu oluşturmak gibi konular ele alınmaktadır. Ancak genel olarak acil durum fonu oluştururken emeklilik için tasarruf hedefi de belirlenmektedir. Böylelikle finansal hedefler belirlenmiş olarak bu hedefler doğrultusunda planlama yapılması gerekmektedir.
4- Kişilerin Kendileri İçin Emeklilik Planını İyi Seçmesi Gerekmektedir.
Planlama yaparken ne kadar tasarruf edileceğinden ziyade nerede tasarruf edileceği de önemli olmaktadır. İşverenlerin birçoğu bu alanda belli bir planlama yapmaktadır. Eğer iş yeri emeklilik planı bulunmadıysa kişinin kendi emeklilik hesabını açarak ilerlemesi mümkün olmaktadır. Katkı payları gibi ek bir tasarruf yapılacağı kadar iyi bir anda yapılması gerekmektedir.
5- Emeklilik Yatırımlarının Seçilmesi Gerekmektedir.
Emeklilik hesapları, tahviller, fonlar ve hisse senetleri çeşitli yatırımlara erişim sağlamaktadır. Her kişinin kendisi için doğru olacak yatırımları belirleme konusunda ne kadar süreye sahip olduğunu tespit etmesi gerekmektedir.
Kazanç Elde Etme Stratejileri hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın!