Hisse senedi yatırımcılığı bir diğer adıyla pay senedi olarak tanınmaktadır. Şirketlerin bir payının sahipliğinin kimde olduğunu temsil etmektedir. Yani halka arz olmuş her şirketin hisse senedinin alım ve satım işlemleri herkese açık olmaktadır. Hisse senesi alırken dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Bu hususlar konusunda dikkat edilmesi gereken bazı sorulara cevap verilmesi gerekmektedir. Bu sorular şu şekilde sıralanabilir:

Şirket en yüksek gelirini hangi faaliyetten kazanmaktadır?

Şirketin sunduğu ürün veya hizmetin geleceği nasıl olmaktadır?

Şirket gelirlerinin ne kadarlık kısmı kar elde ettirmektedir?

Rakip şirketlerin ürünlerine göre şirketin ürünlerinin rekabet avantajı nasıl olmaktadır?

Şirketin sektördeki payı ne kadar olmaktadır?

Şirket her sene düzenli olarak karını arttırmakta mıdır?

Hisse senedinin nasıl ortaya çıktığı da bilinmesi gerekmektedir. Hisse senetlerinin ortaya çıkması konusunda bir şirketin yalnızca kurulmuş olması yeterli olmaktadır. Şirketler kuruldukları andan itibaren önceden belirlemiş oldukları ortaklık yapısına uygun olarak hisse senetlerini çıkarmaktadır. Dolayısıyla bir şirketin hisse senedi alabilmesi için ilgili şirketin halka arz olması gerekmektedir. Bundan dolayı her şirketin hisse senedi satın alınamamaktadır.

Yani şirketlerin halka açılmaları dolayısıyla da hisse senetlerini halka açmaları anlamına da gelmektedir. Böylelikle halkın kendi şirketlerine yatırım yapmalarına izin verilmiş olmaktadır. Hisse senedi konusunu hem halka arz olan şirket için hem de potansiyel yatırımcı için büyük önem taşıdığı bilinmesi gerekmektedir. Bunun nedeni ise kısaca hisse senetlerinin her iki taraf içinde fayda sağlaması şeklinde açıklanmaktadır.

Hisse Senedi Yatırımcılığı ve Hisse Senedi Türleri

Hisse senetlerinin yatırımcılık olarak değerlendirilmesi dışında türlerinin de iyice anlamak gerekmektedir. Senet türlerini şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır:

1- Büyüme Hisse Senetleri

Yatırımcılar, şirketlere kıyasla çok daha güçlü büyüme potansiyeline sahip olan şirketlerin hisse senedi olarak geçmektedir. Bu hisse senetlerinin sonuçları diğer hisse senedi türlerine kıyasla daha yüksek bir oynaklığa sahip olmaktadır. Dolayısıyla yükselen bir büyüme hissesi daha fazla yükselirken düşen bir büyüme hissesi de çok hızlı ve büyük bir oranda düşme ihtimaline sahip olmaktadır. Çünkü büyüme hisseleri kazandıkları gelirleri temettü olarak yatırımcılarına dağıtmamaktadır.

2- Temettü Hisse Senetleri

Temettü şirketlerinin hisseleri yatırımcılara pasif gelir sağlayarak şirketlerin hisse senedi olarak geçmektedir. Aylık, 3 aylık, 6 aylık veya belirli aralıklarla düzenli şekilde temettü yani kar payı ödemeleri gerçekleştirmektedir. Bu temettüler zaman zaman o kadar yükseldiklerinde yalnızca kardan yatırımcıların aylık ihtiyaçlarının büyük bir çoğunluğunu karşılamaktadır.

3- Değer Hisse Senetleri

Değer hisseleri büyüme hisselerine kıyasla daha ucuz hisse senetleri olarak geçmektedir. Büyüme hisselerinin hisse fiyatları çok yüksek iken kazandıkları gelir ve kare oranla daha düşük hisse fiyatlarına sahip olmaktadır. Bundan dolayı yatırımcılar bu şirketleri değer hisseleri olarak görmektedir. Sektörlere kıyaslandığında sahip olunan düşük hisse fiyatlarından dolayı değer hisseleri düşük değerlere sahip olmaktadır. Yani hisse fiyatı kazançlara oranla daha düşük geçmektedir.

4- Birinci Sınıf Hisse Senetleri

Bu hisse senetleri içerisinde dünyanın en büyük şirketleri bulunmaktadır. İçerisinde muazzam kazançlar ve dünya pazarındaki dinamiklerinden dolayı Kendi iş alanları içerisinde tekel konumunda denmektedir. Finansal güce sahip olmaları dolayısıyla iş modelleri de kendilerine Has olmaktadır. Bu hisse senetlerinden olan Apple ve Google gündelik hayatımızda karşımıza çıkanlar olarak geçmektedir.

5- Defansif Hisse Senetleri

Düzenli olarak kar elde edilen ve temettülerini dağıtmaya devam eden hisse türlerine denmektedir. Gıda ve ilaç üreticileri gibi ürünler sunan firmalar olduğundan dolayı talep her zaman yüksek olmaktadır.

Kredi Kartı Kullanmanın Avantajları hakkında daha fazla bilgi için tıklayın!